Huidtherapie Boxman  Huid-, Oedeem & Lasertherapie
 

Aandoeningen

 Lymfoedeem:

Lymfoedeem betekent vochtophoping. Bij lymfoedeem is de afvoer van weefselvocht te gering vanwege een stoornis in het lymfstelsel. De stoornis in het lymfsysteem kan zijn aangeboren, primair lymfoedeem. Meestal treedt lymfoedeem echter op na een ernstige beschadiging van de lymfvaten of lymfklieren, secundair lymfoedeem. Veelal is deze beschadiging een gevolg van bv. borst- of prostaatoperatie of door bestraling.

Bij lymfoedeem is er sprake van een zwelling. Ook een zwaar of vermoeid gevoel in arm of been, of spanning rondom pols, vingers, enkels, elleboog enz.,  kan het gevolg zijn van lymfoedeem.

De huidtherapeut zorgt ervoor dat het vocht wordt afgevoerd.

Lipoedeem

Lipoedeem betekent vet- en vochtophoping. Bij lipoedeem is er een stoornis  in de aanmaak van vetweefsel. De afvoer van vocht via de lymfvaten is niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht. Lipoedeem  komt meestal voor rond de heupen, bovenbenen en knieën (vorm van een rijbroek). De  oorzaak van lipoedeem is nog niet bekend. De aandoening komt vrijwel altijd  bij vrouwen voor. Door hormoonwisselingen kan de lipoedeem verergeren.    

Veneus Oedeem:

Bij veneus oedeem werken de kleppen in de aderen niet optimaal, waardoor er geen goede bloedstroming en vochtafvoer plaatsvindt. Het vocht lokaliseert       zich rond de enkels. Patiënten klagen over vermoeide, rusteloze benen. Andere klachten zijn spataderen, hyperpigmentatie en als eindstadium een ulcus cruris (open been).

 Acne (littekens):

Acne is een chronische ontsteking van de talgklierfollikel. Het is een van de meest voorkomende huidziekten. Het ontstaat meestal rond het 14de levensjaar (puberteit). De precieze oorzaak van acne is nog niet bekend. Duidelijk is wel dat acne ontstaat door een combinatie van factoren. De vier belangrijkste actoren zijn:

  • een verhoogde talgproductie;

  • een stoornis in het verhoorningsproces (verschilfering) en een afsluiting van het talgklierkanaal;

  • bacteriën die van nature in het haarzakje en in de talgklieren aanwezig zijn;
  • hormonale veranderingen;        

Overige factoren: transpiratie kan de acne verergeren, medicijnen, uitknijpen en krabben, bepaalde stoffen waarmee in de industrie wordt gewerkt (olie en chloor), hormonen (menstruatie en zwangerschap). Acne komt meestal voor in het gezicht, maar ook op de rug en de borst.  Soms is er ook acne op de schouders, in de hals of in de nek. Kenmerkend voor acne is een combinatie van;

  • Blackheads (zwarte mee-eters);
  • Whiteheads (witte mee-eters);
  • Papels (rode bultjes);
  • Pustels (puistjes met witte kopjes)

Littekens: 

Door verschillende oorzaken kan een huid verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn. In zo’n geval kan de huidtherapeut met speciale technieken de doorbloeding verbeteren en de huid weer soepel maken. Daarnaast kunnen bepaalde producten of verbandmiddelen de jeuk en pijn verminderen en het litteken minder zichtbaar maken.

Littekens ontstaan als de wondgenezing wordt verstoord. Zo’n verstoring kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie, een slechte conditie  of een slechte doorbloeding van het wondgebied. Sommige wonden genezen slecht op sommige plaatsen van het lichaam.

We onderscheiden “gewone littekens”, atrofische littekens, hypertrofische littekens en keloidale littekens. Bij de meeste mensen geneest een wondje normaal. Er blijft dan een gewoon litteken over in de vorm van een smal streepje. Dit streepje kan wit van kleur worden of juist donkerder dan de normale huidskleur. Bij atrofische littekens is de huid onder het litteken afgenomen. Het litteken is vaak erg dun en ingetrokken. Hypertrofische littekens zijn brede, roze littekens. Bij een hypertrofisch litteken is te veel collageen weefsel gevormd. Een hypertrofisch litteken ligt boven de huid. Keloidale littekens zijn te vergelijken met hypertrofische littekens maar ze groeien over de grenzen van het wondgebied heen. Keloidale littekens ontstaan veelal na een trauma en komen meer dan gemiddeld voor bij negroïde mensen.

Hyperpigmentatie: 

Bij hyperpigmentatie is er een teveel aan pigment in de huid

Hypopigmentatie:

Bij hypopigmentatie is er te weinig pigment in de huid.

Overbeharing:

Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar soms gecombineerd.

'Hypertrichose' is bovenmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de pubertijd. Bij vrouwen kan haargroei optreden op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen: 'hirsutisme'. Veel haar verschijnt dan op plekken waar vrouwen gewoonlijk alleen donshaar hebben: op de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op armen en benen is de haargroei meer dan ‘normaal’.

Haargroei wordt gedeeltelijk gestuurd door hormonen. Overbeharing kan ook aangeboren zijn. De meest voorkomende oorzaak van hirsutisme is een overgevoeligheid van de haarzakjes voor een normale hoeveelheid mannelijke hormonen (androgenen). Sommige vrouwen met hirsutisme hebben een verhoogde hoeveelheid androgenen in het bloed.

Wijnvlekken:

Een wijnvlek is een aangeboren vaatafwijking, waarbij de haarvaten in de huid in diameter zijn toegenomen. Ze komen vooral voor in het gezicht of in de hals. 

Couperose:

Couperose is een huidaandoening waarbij bloedvaatjes blijvend verwijd zijn. De bloedvaatjes, ook wel tele's genoemd, zijn vaak zichtbaar net onder het oppervlak van de huid.

Rosacea:

Rosacea is een chronische, niet besmettelijke huidaandoening in het gezicht gekenmerkt door felrode verkleuringen met name van de wangen en de neus. De aandoening lijkt op acne, maar heeft niks met acne te maken. 

Fibromen (steelwratjes):

Fibromen zijn veel voorkomende goedaardige huidgezwelletjes. 

Bloedblaasjes:

Bloedblaasjes ofwel seniele angiomen zijn veel voorkomende onschuldige huidverschijnselen. Ze staan ook bekend als bloedblaartjes.